BestPracticeID E01BP00047_000009
Intravenös insulin, tvåstegsspädning
Kategori: |
e. Specifika ePedID |
Huvudprocess: |
e1. Riskskattning |
Process: |
A10AB |
Start: |
Iordningställandet börjar |
Slut: |
Iordningställandet slutar |
|
KLASS:
- |
Ingen känd ökad risk |
I |
Något ökad risk (eller oklassificerad) |
II |
Måttligt ökad risk |
III |
Påtagligt ökad risk / Känd avvikelse |
|
Risk/Riskhantering
III |
|
Mikrobiologi:
|
|
□ |
Komplex beredning kräver kunskap om iordningställande och aseptisk arbetsmetod. Risk för tillväxt i stamlösning - Spara inte första steget. |
| | |
III |
|
Iordningställande:
|
|
□ |
Tvåstegsspädning ökar risken för förväxling mellan stamlösning och slutprodukt . Spara inte stamlösningen efter första uttag. |
|
□ |
Del av ampull dras upp. Ursprungskoncentratet innehåller konserveringsmedel och kan sparas. Viktigt att tydligt märka upp om resterande volym sparas. |
| | |
- |
|
Arbetsmiljö:
|
|
□ |
- |
| | |
III |
|
Farmakologi:
|
|
□ |
Justera dos utifrån blodprover och klinisk status. |
| | |
II |
|
Övrigt:
|
|
□ |
Mätta infusionsslangen med insulinlösningen innan infusion för att undvika att patienten erhåller lägre dos än önskat (insulin kan adsorption till plast).. |
| | |
Riskacceptans
Video/Bild
Bakgrund
Kopplade BestPracticeID
I02BP00056 Kontroll och framplock, undvika förväxling |
Kopplade ePedID
3386 Insulin: Snabb- alt. direktverkande intravenös inf/inj 0,2 E/mL (ex Actrapid Penfill) |
4556 Insulin: Snabb- alt. direktverkande intravenös inf/inj 0,1 E/mL (ex Extempore, Actrapid Penfill) |
4603 Insulin: Snabb- alt. direktverkande intravenös inf/inj 0,2 E/mL (ex Extempore) bl.a. spädning från 10 E/mL |
Referenser
Aktuell version
Uppdaterad: |
2020-08-07 |
Manusförfattare: |
Anna Hardmeier (2018-11-01) |
Faktagranskare: |
BestPractice projektgrupp 2017/2018 (2018-11-01) |
Historik
Version | Datum |
000009 |
2020-08-07 |
000008 |
2020-08-07 |
000007 |
2019-01-28 |
000006 |
2018-12-18 |
000005 |
2018-12-04 |
000004 |
2018-12-04 |
000003 |
2018-12-04 |
000002 |
2018-11-22 |
000001 |
2018-11-21 |