Läkemedelssäkerhet på 1 minut
Genom att sätt extra ljus på risker finns "Läkemedelssäkerhet på 1 minut". Materialet består av ett dokument för varje risk som kan skrivas ut. Materialet kan användas vid exempelvis uppstarter, möten, sättas upp på dörrar och anslagstavlor för väcka uppmärksamhet och starta diskussion. Bladen är utformade som en fråga i ett lättläst format. Länk till Bestpractice med förslag på lösningar finns länkade i dokumenten.
- Astrid Lindgrens Barnsjukhus jobbar aktivt med de läkemedelsavvikelser som rapporteras inom organisationen. Där det är möjligt att identifiera systemrisker byggs kunskap om dessa risker in i systemstödet ePed. Exempelvis genom att informera i läkemedelsinstruktioner eller lägga gränser i en rimlighetskontroll som varnar vid stora avvikelser i dos. I verktyget finns också ett stöd i BestPractice med förslag på hur kända läkemedelsrisker kan hanteras. Hur de riskerna accepteras i olika organisationer beslutas lokalt.
- För att nå ut med information om de identifierade läkemedelsriskerna kommer barnläkemedelsgruppen, med stöd av patientärenderådet vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus, månadsvis från september 2024 publicera detta dokument som kallas för ”Läkemedelssäkerhetsminuten”. Materialet har hämtat inspiration från det arbetssätt som benämns ”microlearning” och med framgång används vid exempelvis St James Hospital, Dublin, Irland.
- Det som publiceras på detta sätt är mycket kortfattat. Länk finns sedan för de som vill läsa mer. Naturligtvis finns flera möjligheter till säkert arbete och vi skulle uppskatta mycket om ni känner till sådana och vill dela det med oss. Skicka gärna mejl till eped@regionstockholm.se. Sättet som informationen publiceras på är i ett lättläst format och ofta formulerat som en fråga för att stimulera lärande och diskussion. Dock är det alltid allvarliga händelser som ligger till grund för dessa och detta ska respekteras. Om något skulle vara oklart formulerat, ser vi gärna att ni hör av er.
- Inom Astrid Lindgrens Barnsjukhus skickas dessa bilder ut månadsvis via organisationens läkemedelsansvariga för att tillsammans med utbildnings- och patientsäkerhetsansvariga bedöma hur det ska spridas vidare i organisationen.
- Alla bilder samlas här för att nyanställda eller personer som inte fått tillgång till tidigare utskick ska kunna tillgodogöra sig dem. Kom ihåg att alltid kontrollera hur din egen enhet valt att hantera de identifierade risker som presenteras här.
- Numreringen av frågorna följer BestPractice i ePed och kommer därför inte publiceras i nummerordning.