Tillgång till läkemedel
Information vid brist på läkemedel
Sil Online samlar information som kan vara till hjälp när man undrar om ett preparat finns tillgängligt på marknaden och om en specifik produkt är restnoterad. Sil Online är en tjänst från Inera.
- I Sil Online kan man hitta information om ett läkemedel är restnoterat. Det går att filtrera så att även licenspreparat kommer med i sökningen.
- Sil Online samlar läkemedelsinformation från 23 olika källor, bl.a. Läkemedelsverket och FASS. Informationen uppdateras varje vardag.
- Sil står för ”Svenska informationstjänster för läkemedel” och levererar all läkemedelsinformation till journalsystemen, bl.a. levereras ePed genom Sil.
Uthämtning på apotek
Trots att ett läkemedel finns tillgängligt kan det vara problem att hämta ut detta på ett apotek. Varje apotek har ett eget lager och system för att söka efter en vara hos närliggande apotek inom samma kedja. På FASS.se finns en sökfunktion för att hitta apotek med varan i lager. För att främja en god tillgång av exempelvis läkemedel som ofta förskrivs med generell licens och expedieras med särskilt tillstånd (se nedan) så är ett gott samarbete med ett närliggande apotek en god hjälp på väg.
Anledningar till varför ett läkemedel inte finns tillgängligt
Många instanser är inblandade i läkemedelsförskrivning och läkemedelsförsörjning. Att ett läkemedel inte finns att få tag i kan ha olika orsaker. Det kan t.ex. bero på tillverkningsproblem eller ökad efterfrågan. Den pediatriska populationen är särskilt utsatt för brister då färre beredningsformer passar för barn och större hänsyn behöver tas till exempelvis tillsatser i läkemedlet.
Här kan man läsa på om problemet och hur Läkemedelsverket jobbar med frågan https://www.lakemedelsverket.se/sv/behandling-och-forskrivning/forskrivning/restsituationer
Läkemedel via licens
Licens är ett försäljningstillstånd till apotek att sälja ett läkemedel som inte är godkänt i Sverige. Vid en bristsituation kan en licensmotivering skrivas för att ett läkemedel som marknadsförs utanför Sverige ska kunna förskrivas istället för det i Sverige godkända läkemedlet. Ett läkemedel kan då komma i en förpackning och med en bipacksedel på ett annat språk. En licensmotivering för licensansökan skrivs av en läkare via KLAS (Kommunikationslösning för licensansökan) för att motivera behovet av ett icke godkänt läkemedel. Antingen för en enstaka patient eller för användandet inom en organisation eller vårdenheten. https://www.ehalsomyndigheten.se/yrkesverksam/klas/
Olika typer av licenser
Enskild licens
- En enskild licens är giltig för en enskild patient och läkemedel.
- Läkemedlet förskrivs vanligen via recept efter att läkaren har skickat licensansökan via KLAS. Läs även nedan ”Hur fungerar licensförskrivning i praktiken”.
Generell licens
- En generell licensmotivering skrivs övergripande och används främst inom slutenvården, och är giltig för en eller flera vårdenheter.
- En vårdenhet kan beställa läkemedlet via rekvisition från sjukhusapoteket när en licensansökan är skickad och beviljad.
Generell licens vid receptförskrivning – Särskilt tillstånd att expediera recept när generell licens finns
I samband med omfattande restsituationer på receptbelagda läkemedel kan Läkemedelsverket utfärda ett särskilt tillstånd att expediera recept när generell licens finns.
- Vid dessa tillfällen är det viktig att referensnummer eller diarienummer för den generella licensen anges på receptet.
- Patienten måste informeras om att receptet är avsett för ett licensläkemedel. Läs även nedan “Hur fungerar licensförskrivning i praktiken”
- Just nu finns tillstånd att förskriva läkemedel på generell licens för ett tiotal receptbelagda läkemedel. För aktuell lista se: https://www.lakemedelsverket.se/sv/behandling-och-forskrivning/forskrivning/tillstand-for-utlamnande-vid-generell-licens#hmainbody1
- Hantering av generella licenser för läkemedel med särskilt tillstånd kan skilja sig mellan regionerna i Sverige. I vissa regioner kan det finnas regionövergripande generella licenser, i andra t.ex. Region Stockholm söks generella licenser verksamhetsövergripande per sjukhus, t.ex. för Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Kolla vad som gäller för din arbetsplats. Har du frågor kontakta gärna ditt regionala eller lokala sjukhusapotek.
Hur fungerar licensförskrivning i praktiken
- En läkare skriver en enskild eller generell licensmotivering för licensansökan via KLAS.
- Läkaren skriver ett recept på det aktuella läkemedlet och anger diarienummer eller referensnummer.
- Då ett apotek informerats om behovet av ett licensläkemedel (av förskrivare eller patient) och att en licensmotivering är skriven så kan apoteket formellt söka licens genom att skicka in motiveringen till Läkemedelsverket.
- När licensen har blivit beviljad beställer apoteket hem läkemedlet till patienten. Även ett annat apotek än det som har ansökt om licensen i första skedet kan beställa hem läkemedlet när väl ansökan är godkänd.
Det är viktigt att man är medveten om att denna process kan ta några dagar. Avgiften för en licensansökan är 235 kr (2024-10-31). Apoteket som ansöker om licensen debiteras för varje ansökan som kommit in till Läkemedelsverket.
Mer information finns här: https://www.lakemedelsverket.se/sv/behandling-och-forskrivning/forskrivning/licenser
Extempore
Extemporeläkemedel är läkemedel som tillverkas av apotek med särskilt tillstånd, om godkända läkemedel inte kan användas Det kan vara aktuellt när lämplig styrka eller läkemedelsform saknas. Vid förskrivning till enskild patient via recept är det viktigt att det framgår att det är ett extempore läkemedel. De tillverkas efter beställning till en viss patient. Extempore kan även tillverkas i större kvantiteter och kallas då lagerberedning.
Saknar du någon information här så kontakta gärna Centrala ePed-redaktionen!